Kindertherapie

Momenteel heb ik een cliëntenstop m.b.t. kindertherapie.
Ouderbegeleiding is nog wél mogelijk, zie: www.vreugdevolouderschap.nl/ouderbegeleiding

***


Gaat het niet goed met je kind?

Is je kind erg boos en opstandig, zoekt het ruzie om ‘niets’?
Komen jullie telkens weer terecht in een machtstrijd waarbij alleen verliezers zijn?
Of trekt je kind zich juist steeds verder terug?
En sta je machteloos toe te zien, omdat je je kind niet kunt bereiken?
Huilt je kind vaak?
Of lijkt het juist zo onbewogen te zijn, alsof niets hem/haar nog raken kan?
Heb je geen idee wat er aan de hand is met je kind?
Of weet je dat juist wél, maar lukt het niet om je kind te helpen bij zijn/haar probleem?

Als ouder voel jij je machteloos aan de zijlijn staan.
Je wilt je kind zó graag helpen. Je hebt van alles geprobeerd en toch lukt het niet.
Je gunt je kind plezier in het leven.  En je verlangt er ook naar weer te kunnen genieten van zorgeloos contact met je kind.

Op positieve en kindvriendelijke ga ik met jullie mee op zoek naar wat er wérkelijk aan de hand is, zodat de oorzaak van de problemen aangepakt kan worden.
Niks geen protocollen of standaard werkwijzen! Wél positieve, vertrouwelijke hulp op maat, passend bij je kind en jullie situatie.

* Zodat je relatie met je kind met sprongen vooruit gaat.

* Zodat je kind zich weer vrij en blij kan voelen.

* Zodat je weer vertrouwen hebt in je rol als ouder & je binnen de kortste keren mijn hulp niet meer nodig hebt!

Voor welke leeftijd is het geschikt?

Kindertherapie is het meest geschikt voor kinderen tussen 4-12 jaar. Bij jongere kinderen is ouderbegeleiding geschikter, evt. gecombineerd met ouder-kind speelsessies.

Mijn kind is nog zo jong. Is therapie niet veel te heftig voor mijn kind?

Integendeel! Kindertherapie is een feestje!
Stel je maar eens voor dat je een kind bent, en toegang krijgt tot een een heerlijk knusse kamer, vól met  knuffels, teken,- en schilderspullen, klei, spelletjes, verkleedkleren, autootjes, boksbal en tentdoeken…  Waar je de vrijheid kunt ervaren dat je zelf mag bepalen waar je speelt. En dat er een lieve, aardige vrouw is, die met je meespeelt en volle aandacht heeft voor datgene wat echt belangrijk voor je is. En je kunt er nog bulderen van het lachen ook…
Ehhh…. klinkt dat heftig?  Nee hoor, kinderen vinden het fijn!

Mijn kind is al wat ouder. Is kindertherapie niet veel te kinderachtig voor mijn kind?

De kamer staat weliswaar vol speelgoed, maar gelukkig is er ook een rustige hoek met heerlijke stoelen waar oudere kinderen graag in zitten. We kunnen gewoon praten. We kunnen tussendoor ook creatief bezig zijn of een spel doen. Het is maar net waar je grotere kind behoefte aan heeft.

Ik wil niet dat mijn kind gediagnosticeerd wordt!

Dat zal bij mij niet gebeuren. Gelukkig is het niet mijn vak om te diagnosticeren; ik zou er niet geschikt voor zijn. Ik vind het namelijk juist zo prachtig dat we allen uniek zijn. En ik ervaar er plezier in om vanuit het échte contact de antwoorden te laten ontstaan. Dat is heel persoonlijk maatwerk en heeft niets met ‘hokjes’ te maken. Dat neemt overigens niet weg dat soms gaandeweg blijkt dat er wél meerwaarde is om te laten diagnosticeren. In dat geval zal ik dit uiteraard met jullie bespreken en kan er indien gewenst doorverwezen worden naar een fijne collega die zorgvuldig kan diagnosticeren.

Het is zo duur!

Ja, het kost wat. Maar of het duur is, hangt er net vanaf hoe je kijkt. Tijdige hulp kan grotere problemen in de toekomst doen voorkomen. Als je kiest voor het welzijn van je kind en durft te investeren in hulp, zal het zichzelf dubbel en dwars terug gaan betalen.

Als mijn kind ongelukkig is heb ik het gevoel gefaald te hebben als ouder. Ik schaam me dat ik hulp moet vragen…

Ik heb honderden ouders begeleid en vele verhalen gehoord over wat zich binnen de muren afspeelt. Daar ga ik heel zorgvuldig mee om. Ik ga ervan uit dat iedere ouder het allerbeste doet wat op dat moment in zijn/haar vermogen ligt en dat is vaak al heel veel.
Soms kom je er niet uit, en dan is het alleen maar een teken van moed om hulp te vragen. Hulp vragen is een geschenk aan jezelf, je kind én aan de andere gezinsleden. Want een kind dat in de knoop zit, kan de boel flink verstieren. Als je kind zich weer blij kan voelen is het voor iedereen een stuk gezelliger in huis!

Hoe hebben andere ouders de hulp ervaren?

“Onze beide dochters zijn ieder een tijdje bij jou geweest voor kindertherapie. Ze vonden het altijd helemaal geweldig om bij jou te spelen, bedelden bijna om de volgende keer. Dat kwam niet alleen door alle leuke spelletjes, maar vooral doordat jij helemaal in hun kinderwereld gaat met ze. Ze kunnen helemaal zichzelf zijn, kind zijn en dat is een belangrijke ervaring die zich volgens mij diep verankert in hen. En natuurlijk heb je mij geholpen om dat ook veel meer te doen. Ook als het ‘niet uitkomt’ of op momenten van irritatie. Dat heeft gezorgd voor een andere wisselwerking tussen mij/ons en onze dochters, met meer begrip, genieten, verbondenheid en ontspanning. Heel bijzonder hoe dat bijna sluipenderwijs is veranderd. Dank je wel! En we komen terug als we weer even herinnering nodig hebben ;-)”
Heleen ter Avest (45), moeder van twee dochters (6 en 8)

Voor meer referenties van ouders én kinderen klik hier

Hoe is je werkwijze?  Wat zijn de stappen?

Voordat we van start gaan, vul je ter voorbereiding thuis een vragenlijst in. Daarna vindt er een intakegesprek plaats, liefst met beide ouders (zonder kind erbij), waarin we uitgebreid ingaan op de situatie van jullie kind. Zo’n eerste gesprek is vaak al heel verhelderend en behulpzaam; doordat je vanuit een ander perspectief gaat kijken worden nieuwe inzichten onmiddellijk in  beweging gebracht.

Hoe lang duurt een sessie?

Het intakegesprek duurt circa 90 minuten. Hierna volgen de kindertherapiesessies van 50 minuten. Tijdens deze sessies werk ik met jullie kind, je kunt zelf in de wachtruimte blijven (of even iets anders gaan doen).

Hoe lang duurt het traject?

De duur van een kindertherapietraject is afhankelijk van de situatie, de hulpbronnen en de (verander)mogelijkheden van ouders en kind. Bij lichte problematiek kunnen ouders en kind veelal met een paar sessies al prima geholpen zijn. Als een klacht diepere oorzaken heeft en al langer voortduurt (bijv. trauma), dan is de kans groot dat het therapietraject meer tijd nodig heeft.

De frequentie van de kindertherapiesessies en de ouderbegeleiding bepalen we samen, afhankelijk van wat nodig is.
Gemiddeld komt een kind eenmaal per week spelen/praten en vindt er om de vijf sessies een oudergesprek plaats, waarin ik jullie actief betrokken houdt bij het proces.
Na verloop van tijd bouwen we de frequentie van de sessies af. De therapie is klaar als je kind weer lekker in zijn/haar vel zit en als jullie als ouders het gevoel hebben zelfstandig weer verder te kunnen.

Kan ik ook ouderbegeleiding krijgen zonder dat mijn kind in therapie gaat?

Ja, dat kan. Je kunt contact met me opnemen om een afspraak te maken voor een op-zichzelf-staande ouderbegeleiding.

Je kunt me bellen op 06-37196114, of mailen: info@eliseverheul.nl